İstiklal Mahallesi, İsmail Hakkı Özgen Caddesi No: 17 Şarköy / TEKİRDAĞ, Belediye Ziraat Bankası IBAN HESABI: TR870001000102087093775001, Posta Çek No: 240234
1) T.C. Nüfus Cüzdanı (Fotoğraflı)/ T.C. Kimlik Kartı : Kimlik kartı aslı’ nın ibraz edilmesi zorunludur. On yılı geçmemek kaydıyla eski Nüfus Cüzdanları kabul edilmektedir. (Diğer kurum kimlik kartları, fotoğrafsız kimlik kartları, Pasaport, Ehliyet vb. belgelerle kimlik kartında ‘’evli’’ ibaresi yazan boşanmış olan çiftlerin yenilemediği kimlik kartları ve eski nüfus cüzdanları ile başvuru kabul edilemez.)
3) 5’ er Adet Vesikalık Fotoğraf : Evlendirme Yönetmeliğine uygun olması zorunludur. Fotoğrafların; renkli, ön cepheden, sivil giysilerle çekilmiş olması ve kişinin son halini göstermesi bakımından altı ay içerisinde çekilmiş olması gerekir. Biyometrik fotoğraf kabul edilmemektedir.
4) Evlenmeye Engel Hastalığının Bulunmadığına Dair Sağlık Raporu : Evlendirme Memurluğumuza başvurularak tarafımızdan hazırlanan Evlenme İşlemlerine Mahsus Sağlık Raporu düzenlenerek evlenmeye engel hastalıklarının bulunmadığının belirlenmesi için yetkili Aile Hekimliğine yönlendirilir. Sağlık Raporunun kişinin tüm bilgilerini içeren fotoğraflı, fotoğrafın üzerinde doktor tarafından kaşe- imza yapılmış, kayıt numarası- kayıt tarihi yazılmış ve evlenmesinde sakınca olmadığını açıkça gösterir şekilde ibare olması gerekmektedir.
5) İl Göç İdaresine kayıtlı olan ve Geçici Koruma kapsamında bulunan Mülteciler kayıtlı bulundukları İl Göç İdaresinden Evlenme Ehliyet Belgesi almak zorundadırlar.
6) Evlenecek çiftlerin birlikte müracaat etmeleri zorunludur. Birlikte müracaat edemeyecek olanlar noterden alınan vekaletname ile başvurularını yapabileceklerdir.
EVLİLİKLE İLGİLİ HUKUKİ BİLGİLER
1) 16 yaşını dolduran kadın ve erkeğin evlenebilmesi için mahkeme kararı gerekmektedir.
2) 17 yaşını tamamlayan kadın veya erkek; anne-baba (veli) izni, eğer veli yoksa vasi veya vesayet makamının izni ile evlenebilir.
3) Akıl hastaları evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemez. Bir kimsenin evlenebilmesi için ayırt etme gücüne sahip olması gerekir.
4) Gaipliğine karar verilen kişinin eşi mahkemece evliliğin feshine karar vermedikçe yeniden evlenemez.
5) Boşanma veya eşinin ölümünden sonra yeniden evlenmek isteyen kadının, boşanmasından veya eşinin ölümünden sonra 300 gün geçmesi gerekmektedir. Bu süre geçmeden evlenme isteniyorsa mahkemeden bu (300 günlük) sürenin kaldırılmasına yönelik ‘’İddet Müddeti’’ kaldırılması kararı alınarak ibraz edilecektir.
6) Kızlık soyadını kullanmak isteyen kişilerin müracaat sırasında bu isteklerini belirtip tarafımızca verilen kızlık soyadı dilekçesini imzalamaları gerekmektedir.
7) Evlendirme Yönetmeliğinin 42’ nci maddesine göre belgelerin geçerlilik süresi 6 (altı) aydır.
8) Müracaatın alındığı gün evlenme gerçekleştirilemez.
YABANCI ÜLKE VATANDAŞLARI İÇİN GEREKLİ BELGELER
1) DOĞUM BELGESİ : Kişinin adı, soyadı, doğum yeri, doğum tarihinin açıkça yazılı olduğu, Türkiye’ deki tercüme büroları tarafından tercüme edilmiş ve noter tasdikli hali.
2) EVLENME EHLİYET BELGESİ : Kişinin evlenmesine engel hali olmadığını, bekar/ boşanmış veya dul olduğunu belirtir Türkiye’ deki tercüme büroları tarafından tercüme edilmiş ve Noter tasdikli belge.
3) PASAPORT : Türkiye’ deki tercüme büroları tarafından tercüme edilmiş ve Noter tasdikli hali.
4) ÇİFTLERDE BOŞANMA VEYA EŞ ÖLÜMÜ : Gerçekleşmiş ise noter tasdikli boşanma veya ölüm belgesi.
YABANCI EVLİLİKLERLE İLGİLİ EK BİLGİLER
1) Ahvali Şahsiye Sözleşmesine taraf olan ülke vatandaşları; Doğum Belgesi ve Evlenme Ehliyet Belgesini ‘’Çok Dilli’’ olarak alacaklardır. (Örnek: Almanya, Hollanda, Belçika, İtalya, Fransa, Avusturya)
2) Lahey Sözleşmesine üye ülke vatandaşları; Doğum Belgesi ve Evlenme Ehliyet Belgesini (Apostilli) alacaklardır. Apostilli olan belgeler Türkiye’ deki tercüme büroları tarafından tercüme ettirilerek Noterden tasdik ettirilecektir. (Örnek: Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Belarus, Ukrayna)
3) Hiçbir sözleşmeye taraf olmayan ülke vatandaşları; Ülkelerinden aldıkları evrakları, Ankara’daki konsolosluklarına onaylattırdıktan sonra Dışişleri Bakanlığı’ na tasdik ettirip Türkiye’ deki tercüme büroları tarafından tercüme edilmiş ve Noter tasdikli halini getireceklerdir. (Suriye, İran, Irak, Ürdün, Fas, Cezayir, Suudi Arabistan vs…)
4) Evraklarını Türkiye’ deki konsolosluklarından temin edecek olanlar, Konsolosluk Ankara’ da ise Dışişleri Bakanlığı’ na, diğer illerde ise o ilin Valiliğine tasdik ettirdikten sonra, Türkiye’ deki tercüme büroları tarafından tercüme edilmiş ve noterden tasdikli halini getireceklerdir.
5) Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 29.04.2016 tarih ve E.44287 sayılı yazısı ile Türkiye’ de evlenmeyi talep eden Fas Vatandaşlarının İstanbuldaki Fas Başkonsolosluğu ve Ankara’ daki Büyükelçilik tarafından hazırlanan, evlilik için hukuki ehliyet belgesinin mecburi edinilmesi gerektiği bildirildiğinden Evlenme Ehliyet Belgesi ibraz edilse dahi Fas Krallığının ülkemizdeki mukim temsilciliklerinden de Hukuki Evlenme Ehliyet Belgesi edinilmesi zorunludur.
6) Pasaport vize ve ikamet tezkeresinin süresi dolanların başvurusu alınmaz.
Şarköy Belediyesi olarak vazgeçilmez hedefimiz; çağdaş belediyecilik anlayışıyla şeffaf, demokratik, toplumcu, hesap verebilir kaliteli bir yönetimle, insan odaklı modern bir kent oluşturmaktır.
Sizlerden aldığımız güç ve azimle, Ata’mızın bize gösterdiği hedef doğrultusunda, Cumhuriyetimizin değerlerine bağlı kalarak, ilerlemeye; yeni projeler üreterek, halkımızın güvenini boşa çıkartmadan, hizmet vermeye devam edeceğiz.